telefoon icon
HUIS EN THUISTIPS

Braces: Niet alleen voor sporters

July 26, 2024

Dagelijks gebruik van braces.

Braces kunnen inderdaad geschikt zijn voor dagelijks gebruik, afhankelijk van de specifieke blessure of pijnklachten van de gebruiker. Het dragen van een brace in het dagelijks leven kan ondersteuning bieden en helpen bij het herstel of het verlichten van pijn.

vinger brace
Vinger brace

Er zijn verschillende soorten braces beschikbaar voor dagelijks gebruik, waaronder compressie-, semi-rigide en rigide braces. Deze verschillen van sportbraces, die vaak van neopreen zijn gemaakt voor betere vochtafvoer tijdens fysieke activiteiten. Braces voor dagelijks gebruik zijn meestal gemaakt van zachtere stoffen die prettiger aanvoelen op de huid bij langdurig dragen.

Het is belangrijk om de juiste brace te kiezen voor de specifieke aandoening en dagelijkse activiteiten. Bijvoorbeeld, bij chronische gewrichtsaandoeningen zoals artrose kan een brace helpen om de druk op het aangedane gewricht te verminderen tijdens alledaagse bezigheden. Voor mensen met carpaaltunnelsyndroom kan een polsbrace ondersteuning bieden tijdens het typen of andere repetitieve handelingen.

De duur van het dragen van een brace kan variëren afhankelijk van de ernst van de klachten en het advies van een zorgprofessional. In sommige gevallen kan het nodig zijn om een brace langdurig te dragen, vooral bij risicovolle activiteiten of bij aanhoudende klachten.

Bij het dagelijks gebruik van een brace is hygiëne van groot belang. Er is geen vaste regel voor hoe vaak een brace gewassen moet worden, maar dit hangt af van de draagtijd, de persoon en de activiteit. Het is aan te raden de brace regelmatig te reinigen volgens de wasvoorschriften op het label of in de handleiding.

Het is essentieel om te onthouden dat een brace geen vervanging is voor medische behandeling of fysiotherapie. Het gebruik van een brace moet altijd deel uitmaken van een breder behandelplan, mogelijk in combinatie met andere therapieën of oefeningen. Raadpleeg altijd een zorgprofessional voor persoonlijk advies over het dagelijks gebruik van een brace in uw specifieke situatie.

Braces tijdens het slapen.

Braces kunnen in sommige gevallen ook tijdens het slapen worden gedragen, afhankelijk van de specifieke klacht en het advies van een zorgprofessional. Het dragen van een brace 's nachts kan extra ondersteuning bieden en het herstelproces bevorderen.

Bij bepaalde aandoeningen wordt het aangeraden om een brace ook tijdens het slapen te dragen. Dit geeft de gewrichten en spieren de tijd om volledig te herstellen door de belasting te verminderen. Vooral bij chronische klachten kan het raadzaam zijn om een brace 24 uur per dag te dragen.

Voor rugklachten kan een rugbrace tijdens het slapen extra ondersteuning bieden en de rug ontlasten van pijn. Het is echter belangrijk om de brace goed af te stellen voor het slapen. Een te strakke brace kan leiden tot ongemak en druk, terwijl een te losse brace mogelijk niet de gewenste ondersteuning biedt.

Er zijn verschillende soorten braces die geschikt kunnen zijn voor nachtelijk gebruik:

  • Zachte rugbraces: Gemaakt van flexibele materialen zoals neopreen of lycra, bieden ze steun en compressie terwijl ze comfortabel genoeg zijn om mee te slapen.
  • Lumbale rugbraces: Specifiek ontworpen voor ondersteuning van de onderrug, vooral geschikt als ze uitgevoerd zijn met flexibele baleinen.
  • Posture-verbeterende braces: Deze kunnen helpen bij het handhaven van een correcte houding tijdens de slaap.

Het is belangrijk op te merken dat langdurig gebruik van een brace de spieren kan verzwakken. Daarom is het cruciaal om de instructies van de arts of therapeut nauwkeurig op te volgen wat betreft het dragen van een brace tijdens het slapen.

Stabilisatie van sleutelbeen

Bij het slapen met een brace wordt geadviseerd om de banden iets losser in te stellen om mogelijke afknelling van de bloedvaten te voorkomen. Het is ook verstandig om de brace regelmatig te reinigen voor optimale hygiëne, vooral bij nachtelijk gebruik.

Hoewel een brace tijdens het slapen kan helpen, is het altijd aan te raden om een zorgprofessional te raadplegen voor persoonlijk advies over het gebruik van een brace in uw specifieke situatie.

Braces voor niet-sportgerelateerde blessures.

Braces zijn niet alleen effectief bij sportblessures, maar kunnen ook waardevol zijn bij niet-sportgerelateerde blessures en aandoeningen. Ze bieden ondersteuning en stabiliteit aan gewrichten, wat kan helpen bij het herstel en de pijnverlichting van verschillende klachten.

Bij alledaagse activiteiten kunnen braces nuttig zijn voor mensen met chronische gewrichtsaandoeningen, zoals artrose of reumatoïde artritis. Een brace kan de druk op het aangedane gewricht verminderen en de pijn verlichten tijdens dagelijkse bezigheden. Dit kan de mobiliteit verbeteren en de levenskwaliteit verhogen.

knie brace
Knie brace

Braces kunnen ook worden ingezet bij werkgerelateerde blessures of overbelastingsklachten. Bijvoorbeeld, mensen met carpaaltunnelsyndroom kunnen baat hebben bij een polsbrace tijdens het typen of andere repetitieve handelingen. Een rugbrace kan ondersteuning bieden aan mensen met lagerugpijn die veel moeten tillen of lang moeten staan.

Na een operatie of bij het herstel van een niet-sportgerelateerde blessure, zoals een val of ongeluk, kan een brace helpen bij het stabiliseren van het getroffen lichaamsdeel. Dit kan het genezingsproces bevorderen en voortijdige belasting voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat het gebruik van een brace bij niet-sportgerelateerde blessures altijd in overleg met een zorgprofessional moet gebeuren. De juiste keuze van brace en de duur van het gebruik hangen af van de specifieke aandoening en individuele omstandigheden. Een brace moet gezien worden als onderdeel van een breder behandelplan, mogelijk in combinatie met andere therapieën of oefeningen om optimaal herstel te bevorderen.

In onze showroom hebben we diverse braces op voorraad. Kom dus gerust eens langs voor info en vakkundige advies.

tekening van een armbra
Ondersteunende mitella